Brandweerploegen strijden om volgende ronde bij ABWC wedstrijden Purmerend

Zaterdag 18 mei werden in Purmerend de 1e ronde van de 112 gewestelijke ABWC brandweerwedstrijden gehouden. Ook werden in Purmerend de Hoofdklasse wedstrijden gehouden.

 

Op de 112-baan werd gestreden om een plek bij de volgende ronde, die op 15 juni in Monnickendam wordt gehouden. Voor de Hoofdklasse wedstrijden werd er gestreden om een finaleplaats die op 28 september in Schijndel wordt gehouden. Op de 112-baan namen uit het Gooi Post Bussum, Muiden en Blaricum deel. Post Loosdrecht nam deel aan de Hoofdklassewedstrijden. 

 

 

 

 

 

 

Scenario 112-baan: 

Zaterdag 18 mei worden er een aantal rolcontainers opgehaald met daarin de stof perazijnzuur 1 bij het Dijklander ziekenhuis in Purmerend. De persoon die de vaten in de auto moet zetten komt ten val en krijgt deze rode bijtende vloeistof over zijn benen. Een in de buurt aanwezige dakdekker ziet het gebeuren en wil deze persoon direct helpen. Door uitdamping van de stof krijgt hij last van zijn luchtwegen en ogen. In het vrachtwagentje staan meerdere gevaarlijke stoffen. In de vrachtwagen liggen de vrachtpapieren met meer informatie over de inhoud van de vrachtwagen. Belangrijk voor de deelnemende ploegen is om hier zorgvuldig om te gaan met gevaarlijke stoffen en een zogeheten (nood) ontsmetting toe te kunnen passen. 

 

Scenario Hoofdklasse:

Op zaterdag 18 mei komt er een OMS melding binnen vanuit het Dijklander ziekenhuis. De brandweer van Purmerend wordt hiervoor gealarmeerd en gaan op onderzoek uit. Na een onderzoek blijkt de melding uit de technische ruimte van het ziekenhuis te komen. Uiteindelijk komt er iemand binnen rennen, die verteld dat hij rook ziet aan de achterkant van het dak. Er wordt opgeschaald naar "gebouwbrand", en de wedstrijdploeg wordt opgeroepen samen met een Officier van Dienst en de autoladder. De uitdaging voor de deelnemende ploegen ligt bij het bestrijden van de brand en het redden van een persoon. 

 

Ook NH Nieuws was aanwezig bij de wedstrijden en maakte er een kleine reportage van, deze is hier te bekijken:

https://www.nhnieuws.nl/nieuws/246094/brandweerlieden-strijden-om-titel-beste-korps-van-nederland-in-purmerend

 

Uitslag 112-baan:

 

1. Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid, post Heinenoord 2

2. Brandweer Gooi- en Vechtstreek, post Blaricum

3. Brandweer Amsterdam-Amstelland, post Aalsmeer 2

4. Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland, post Volendam

5. Brandweer Gooi- en Vechtstreek, post Bussum

6. Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland, post Marken 2

7. Veiligheidsregio Hollands Midden, post Haastrecht

8. Veiligheidsregio Hollands Midden, post Benthuizen

9. Brandweer Gooi- en Vechtstreek, post Muiden

Uitslag Hoofdklasse baan:

 

1. Brandweer Amsterdam-Amstelland, post Aalsmeer

2. Veiligheidsregio Brabant Zuid-oost, post De Beerzen 2

3. Veiligheidsregio Brabant Zuid-oost, post Best 3

4. Veiligheidsregio Noord-Holland Noord, post Enkhuizen

5. Brandweer Gooi- en Vechtstreek, post Loosdrecht