Brandweer Naarden behaald derde plaats bij landelijke finale

Zaterdag 7 september werden in Vianen de landelijke finale Oppervlaktewedstrijden gehouden. Zes ploegen uit heel Nederland namen deel aan de wedstrijd die georganiseerd werd door het Algemeen Brandweer Wedstrijd Comitee (ABWC).

 

Scenario

Tijdens deze wedstrijd wordt er getoetst op onderdelen die te maken hebben met het redden van mens (en dier) op en rond de wateren. De hulpdiensten werden opgeroepen voor een scenario die zich afspeelde op het Sluiseiland in Vianen. De brandweer werd opgeroepen voor een ongeval, waarbij een caravan te water raakte nadat deze van een auto was losgeraakt. In de caravan zouden nog twee mensen zitten, deze mensen konden zichzelf redden door op het dak van de caravan plaats te nemen. De bestuurder van de auto stond nog met de auto aan de kant en kon niks anders doen dan de hulpdiensten inschakelen. 

 

 

 

Werkboot

Een passerende werkboot probeerde hulp te verlenen door iemand met een bakje boven de caravan te hangen om de mensen op de caravan te redden. Door omstandigheden gaat dit ook mis, en komt diegene in een harnas onder het bakje te hangen.

Een andere collega die nog op de werkboot staat, wilt helpen en springt, met een fles vodka, in het water maar blijkt niet te kunnen zwemmen.

Autobrand

Om het scenario nog uitdagender te maken, vliegt de auto die nog aan kant van de weg staat in brand. Hiervoor komt een extra tankautospuit ter plekke. De bevelvoerder krijgt, volgens het scenario, een hartsilstand en raakt hierdoor te water. De deelnemende ploegen moeten hierop snel anticiperen, de mensen redden en de bevelvoerder uit het water redden, op de kant wordt er op speciale pop getoetst op de vaardigheden van reanimeren. Uiteindelijk worden de slachtoffers naar de waterkant gebracht en overgedragen aan de hulpdiensten.

 

Laatste oppervlakteredderswedstrijd van ABWC

Brandweer Naarden behaalde tijdens deze wedstrijd de derde plaats van Nederland. Dit jaar was het laatste jaar dat de wedstrijden voor de oppervlakteredders georganiseerd werd door het Algemeen Brandweer Wedstrijd Comitee (ABWC), mogelijk vanwege het teruglopende aantal deelnemende ploegen voor deze wedstrijd

 

 

 

UITSLAG:

1. Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond, Post Barendrecht

2. Veiligheidsregio Fryslân Zuidwest, groep Blak

2. Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek, Post Naarden

4. Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid, post Nieuw-Lekkerland

5. Veiligheidsregio Gelderland-Zuid, post Maurik

6. Veiligheidsregio Gelderland-Zuid, post Opheusden 2